Uw groeps- en bedrijfsuitjes specialist van Tilburg en omstreken.

Keuzes; dom of dapper?

Geplaatst door Joleen Jansen op 11 mei 2015.

Keuzes; dom of dapper?

Iedere branche zie je veranderen en zo verandert het landschap in Uitjes Land uiteraard ook.

Sommige veranderingen kwamen voort uit de economische ontwikkelingen en dat heeft afgelopen jaren voor flink wat reuring gezorgd. Het spreekwoordelijke kaf werd van het koren gescheiden omdat er ineens een andere manier van ondernemen werd gevraagd. Kwaliteit was belangrijker dan ooit tevoren, scherpe prijsstelling, maar vooral het begrijpen van je klant en inspelen op details zorgde er voor dat je als bedrijf, als ondernemer, goede zaken deed of doet.

Nu vind ik kwaliteit leveren, luisteren naar je klant en zorgen dat alles tot in de puntjes klopt gewoon logisch. Toch is het niet altijd vanzelfsprekend. Ook ik heb mijn bedrijf afgelopen jaren moeten aanpassen door mee te veren met de ontwikkelingen. En ook al is die kwaliteit de basis van alles, het is soms lastig om het vast te houden. Zeker als je niet alles in eigen handen hebt omdat je meerdere personeelsleden hebt.

Drastische keuzes

Door afgelopen jaar eens kritisch naar mijn bedrijf te kijken, maar ook door eerlijk te durven zijn naar mezelf heb ik besloten om in 2015 een aantal drastische keuzes te maken. Zo ben ik het jaar ingegaan zonder vast fulltime personeel op kantoor. Een lastige keuze want dit betekende het niet verlengen van het contract van een hele fijne medewerker en ook stagiaires werden afgezegd.

Verder besloot ik om mijn kantoor op woensdag en vrijdag te sluiten. Want wilde ik niet naast ondernemer ook een leuke moeder zijn? Ja; en dat kan toch echt niet met in je ene hand je telefoon, op je arm een dreumes en je rechteroog schuin op je laptop gericht.

Maar ja; geen personeel meer, 2 dagen minder werken (officieel dan toch) en dan toch mijn bedrijf gezond laten groeien. Hoe ging ik dat dan doen? Keuzes en focus waren 2 woorden die telkens terug kwamen als ik met De Wijzen sprak. Door telkens kritisch te kijken waar de essentie van mijn bedrijf lag en waar bovenal mijn eigen kracht lag kreeg het plan langzaam aan vorm.

Dom of dapper?

We zijn nu 5 maanden verder in 2015 en ik ben zo blij dat ik heb besloten om te kiezen i.p.v. alle ballen met bloed, zweet en tranen (soms letterlijk) in de lucht te houden. Ik heb mijn bootverhuur verpacht zodat ik mij beter kan focussen op het gene waar ik goed in ben; maatwerk leveren en meedenken met de klant.

Vond ik het jaren geleden belangrijk om zo breed mogelijk te gaan, vond ik het een must dat mijn kantoor 5 dagen per week open was en legde ik mezelf nog veel meer “moetjes” op. Nu kijk ik naar het totaalplaatje; hoe kan ik als ondernemer mijn werk zo doen dat ik mijn klanten optimaal ondersteun, ik tegelijkertijd zelf geniet van mijn werk én een goede balans houdt tussen werk en privé?

Hoewel ik vooraf bang was dat sommige keuzes misschien dom waren, of dom overkwamen op anderen. Nu weet ik dat kiezen zorgt voor rust, focus en bovenal een betere kwaliteit van mijn diensten.

En als je keuzes maakt die oprecht zijn en uit het hart komen, is kiezen niet dom, maar dapper!