Uw groeps- en bedrijfsuitjes specialist van Tilburg en omstreken.

Subsidie; hemel of hel?

Geplaatst door Joleen Jansen op 18 augustus 2015.

Subsidie; hemel of hel?

Geregeld krijg ik de vraag of ik als Ontdek Tilburg subsidie vanuit de gemeente krijg omdat ik fungeer als een soort promotor van de stad. Dit is absoluut niet het geval en dit is ook nooit mijn insteek geweest toen ik Ontdek Tilburg begon. Vaak vinden mensen dit vreemd en krijg ik allerlei suggesties of voorbeelden van bedrijven die wel subsidie krijgen van de gemeente.

Goed bedoeld uiteraard, maar ik vind dat ik mijn eigen broek moet ophouden. Het is namelijk mijn keuze dat ik een bedrijf ben begonnen en een gezond bedrijf zorgt voor zichzelf en als het even kan ook voor een ander. Daarnaast heb ik een hekel aan het schrijven van enorme subsidie voorstellen waar tig mensen hun plasje over moeten doen. Kortom; niet mijn cup of tea.

Piushaven Pareltje

Maar soms word je betrokken bij initiatieven die zo ontzettend leuk zijn dat ik me daar graag voor inzet. Ongeacht of ik daar nou een ‘goede commerciële vergoeding’ voor krijg of niet. De Drijf In Filmavonden zijn zo’n voorbeeld. Een prachtig initiatief vanuit Piushaven Levend Podium dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een heus fenomeen. Prachtige films worden er geprojecteerd en de sfeer is fantastisch! Als je daar lekker relaxed dobbert op het water met enkel de maan, wat straatlantaarns en het filmscherm als verlichting zijn er weinig zaken die daar tegen op kunnen. Mits dit alles plaatsvindt op een zwoele zomerse avond uiteraard.

En hoe lovend de reacties ook zijn op dit evenement en hoe gedreven wij allemaal als organisatie ook zijn, de vraag is of de Drijf In er over 2 jaar nog wel is. Een project dat gestart is met grote steun vanuit Piushaven Levend Podium (lees de gemeente en projectontwikkelaars in de haven) en de organiserende partijen (Solar Cinema, Tilburg te Water en Ontdek Tilburg) moet namelijk zichzelf kunnen bedruipen.

Logisch hoor, want in hoeverre is het reëel dat een gemeente subsidie blijft geven aan evenementen die alleen maar geld kosten en het niet opleveren? Maar ja wat is opleveren? En is dit altijd uit te drukken in geld? Volgens mij niet! Win je als gemeente ook niet enorm veel door cultuur toegankelijk te maken voor het grote publiek? En is het niet prachtig als je ziet dat in een gebied als de Piushaven ondernemers hun krachten bundelen om dergelijke events neer te zetten zodat niet alleen het gebied een boost krijgt maar ook de samenhorigheid vergroot wordt? En de wil om sámen iets te willen bereiken. Is dat in geld uit te drukken? Ik dacht het niet!

Afgelopen edities zijn we dus met man en macht bezig om de kosten te reduceren en allerlei manieren te bedenken om het event kostendekkend te maken. Een voorbeeld daarvan is dat er nu ook stoelen op de kade gereserveerd kunnen worden. Een klein extra zakcentje dat het gat van de kosten weer een beetje dicht.

Daarom mijn vraag; subsidie hemel of hel? Want als we nooit subsidie hadden gekregen op het begin, dan hadden we nooit geweten wat voor moois we tot stand hadden kunnen brengen. Dan was er namelijk nooit sprake geweest van een Drijf In Filmavond. Nu we deze 5 jaar op rij hebben georganiseerd zijn we er verliefd op geworden. En wat doet er nou meer pijn dan liefdesverdriet?

Mocht jij ideeën hebben om dit event in stand te houden of een ligt er een zak geld bij jou op de plank te verstoffen? Contacteer ons! Laten we alle zeilen bijzetten om er voor te zorgen dat we in 2020 ons 2e lustrum kunnen vieren.

 

Foto: Tilburgse Koerier